Takaisin

MAREMMANO-ABRUZZESE - Rotuesittely

(Cane da pastore Maremmano Abruzzese)

Rotumääritelmä

jaffi20x20ardito2.jpg 

Maremmano-abruzzese on ikivanha laumanvartija Italiasta. Rodulla on ollut suuri merkitys Italian lammastaloudessa ja sitä on käytetty Keski- ja Etelä-Italiassa lammaslaumojen uskollisena ja pelottomana suojelijana vuosituhansien ajan. Abruzzon alue on kautta historian ollut merkittävässä asemassa Italian lammastaloudessa aina meidän päiviin saakka, joten rotu on siellä aina ollut runsaslukuinen. Rodun luonne, rakenne ja työskentelyominaisuudet ovat juuri ardito2.jpglampaidenkasvatusperinteen takia säilyneet hyvinä kautta vuosituhansien. Rotua on kuvailtu useasti niin kuvataiteessa kuin kirjallisuudessa. esim Marcus Terentius Varro ja Lucius Junius Moderatus Columela kuvasivat jo yli kaksituhatta vuotta sitten rotua teoksissaan Canis pastoralisin. Rodun juuret ovat Aasian alueen laumanvartijakoirissa, kuten monen muunkin laumanvartijarodun.

Maremmano-abruzzese on suuri, voimakasrakenteinen ja sen tulee rakenteeltaan olla tasapainoinen. Säkäkorkeus vaihtelee uroksilla 65-73 cm ja nartuilla 60-68 cm välillä.  Turkki on runsas, pitkä, suora, karkeahko ja rungon-myötäinen muodostaen runsaan kauluksen kaulan ympärille. Rakenteeltaan karva on lasimaista ja väriltään aina valkoista. Pohjavilla on runsas talvella.

Maremmano-abruzzese on luonteeltaan rauhallinen, tarkkaavainen, rohkea, päättäväinen, omatoiminen ja voimakkaasti vartioiva. Koira kiintyy syvästi omistajaansa ja ympäristöönsä vaikka sillä ei ole varsinaista tarvetta miellyttää omistajaansa. Pärjätäkseen yhteiskunnassamme koira tulee sosiaalistaa hyvin jo pennusta.

Parhaiten maremmano-abruzzese sopii maalle ja rodun kotimaassa Italiassa koiria käytetään nykyäänkin eläinlaumojen ja omaisuuden vartijoina.

gedc07392.jpg

Takaisin