takaisin 

VOLPINO ITALIANO - Rotuesittely   

 

Rotumääritelmä

foto2.jpgfoto1.jpg

 Volpino italiano on italialainen ”pikku kettu”. Volpino italiano polveutuu pronssikaudella Euroopan keskiosissa esiintyneistä eurooppalaisista pystykorvista ja on mm sukua saksanpystykorville. Rodulla on pitkät perinteet Italiassa ja sitä ihannoitiin niin aatelisten kuin rahvaan piireissä, joissa sitä arvostettiin sen valppauden vuoksi. Michelangelolla oli volpino italiano ja se oli myös 1700-luvulla ajurien valpas seuralainen, aina valmiina ilmaisemaan äänekkäästi kaikki huomaamansa poikkeavuudet.

Rotu on pystykorvaryhmän pienimpiä ja säkäkorkeuden tulisi olla 25-30 cm välillä ja paino 5 kg kieppeillä. Volpino italiano on tiivisrakenteinen, neliömäinen ja sillä on pitkä ja pysty karva ja sillä tulee olla tuuhea kauluri ja pitkät häntäkarvat. Väri on yksivärinen valkoinen tai  punainen. Turkki ei pituudestaan ja valkoisesta väristään huolimatta ole suuritöinen koska se on suoraa ja karheaa. Kampaus/harjaus silloin tällöin riittää.  Väritykseltään punaisia koiria ei tällä hetkellä taida olla Italian ulkopuolella koska väri on ollut häviämässä ja kantaa yritetään elvyttää rodun kotimaassa.

Rotu tuli Suomeen 1990-luvun alkupuolella ja vuoden 2011 loppuun mennessä niitä oli rekisteröity hieman yli 490 yksilöä.

Rotu on luonteeltaan eloisa, iloinen, seurallinen, oppivainen ja kiintyy voimakkaasti perheeseensä. Vallan mainio seurakoira siis.

 foto3.jpg

 takaisin