tillbaka

Volpino Italiano - Rasbeskrivning

 

 Rasstandard

 

foto2.jpgfoto1.jpg

 

Volpino italiano är liten sällkapshund från Italien och rasens namn syftar på en liten räv. Den härstammar från bronstidens europeiska spetshundar som förekom i Mellersta Europa och är bla släkt med de tyska spetsarna. Rasen har långa anor i Italien och var värdesatt för sin vaksamhet såväl hos adeln som allmogen. Michelangelo hade en volpino italiano och på 1700-talet var den vagnsförarnas vaksamma följeslagare. Alltid redo att ljudligt kommentera alla ovanligheter.
Rasen hör till spetshundsgruppen och är där en av de minsta till storlek. Mankhöjden borde ligga mellan 25-30 cm och vikten runt 5 kg. Volpino italianon är kompakt, kvadaratisk och har lång och uppstående hårman. Den bör ha en yvig krage och långa svanshår. Färgen är enfärgat vit eller röd. Den vita och långa pälsen är relativt lättskött då den är rak och rätt sträv. Borstning/kamning då och då räcker väl som vardagsvård. Den röda varianten är mycket sällsynt och torde inte finnas utanför Italien. I rasens hemland Italien försöker man återuppliva den röda stammen.
Rasen introducerades i Finland i början på 1990-talet och vid slutet av år 2011 hade drygt 490 exemplar registrerats i Finland.
Rasen är till sitt lynne livlig, pigg, sällskaplig, läraktig och fäster sig starkt vid sin familj. En utmärkt sällskapshund.

 

foto3.jpg

 tillbaka