Tillbaka

FIN UCH Nord V-09 HeVW-16 VV-16

Skymningen's Vivace

- Panda -

img_1560.jpg

Född. 16.06.2004

Ägare: Tintti Nyberg

Uppfödare: Maud & Bengt-Erik Pettersson, Sverige

Pandas foton  ||   Stamtavla

 

gedc0190.jpgI tiderna när Panda hade sin första kull hade jag gärna tagit en valp, men hade tyvärr inte möjlighet till det då. Så gick det som det gick och Panda flyttade själv till oss som vuxen för snart två år sedan när min väninna, som ägde Panda, gick bort. Oj oj så det blev tufft för maremmano-abruzzese pojkarna Ardito och Corrado när Järnladyn flyttade in hos oss. Herremannen Ardito var genast i Pandas smak, men hösslaren Corrado ogillade hon bestämt då som nu. Corrado är i själva verket litet rädd för Panda. Tänk er situationen där en liten lurvig hund i storlek med m-a hanens huvud kör ut honom ur rummet enbart genom att lyfta på läppen och andas litet kraftigare. Vi människor har ett tufft jobb att hålla resursfreaken Panda i ett någorlunda strikt grepp så hon inte skrämmer slag på "lilla" Corrado.

Jämfört med maremmano-abruzzese är volpinon en så underbart lätt ras och inte enbart pga sin ringa storlek. Panda håller sej intill och det är möjligt att hålla henne lös, hon kommer när jag kallar och försvinner inte på egna utflykter. Inomhus så flyttar inga stolar på sej när hon svänger, hon fäller inga glas på bordet med sin svans eller kan inte ta ett smakprov av gräddtårtan på bordet när hon går förbi. En nackdel för det klumpiga husfolket är att hon ofta håller sej väldigt tätt intill och då ser vi inte alltid henne. Ett antal gånger har jag under promenaderna ropat på henne och funderat vart hon försvunnit när hon inte kommer - och visst, helt rätt gissat, hon har trippat fram så tätt i hälarna på mej att jag inte sett henne.

Förra sommaren var Panda rätt konfunderad av fåren som gick i hagen här i grannskapet. Där Corrado gärna trängde in huvudet genom nätmaskorna på stängslet och pussade fåren och slickade dem i öronen. så stod Panda en bit ifrån och tittade förvånat på och skällde sedan ut fåren. Hon tyckte definitivt de var skumma och ville att de skulle gå längre bort.

Det verkar vara så att ju mindre hund det är fråga om desto flere smeknamn blir det: PadaPada, Pantsu, Bitch, Hitlerina, Järnladyn, Pajatso, Pispala Tjejen osv. och det lär bli fler med åren.

 

gedc0171.jpg

Panda_1-16.jpg

Panda i Helsingfors Mässcentrum december2016 i den mogna åldern 12,5 år. BIM-veteran ena dagen och BIR-veteran den andra dagen. Strongt gjort av vår gamla gumma.

Tillbaka